Felhasználói név Jelszó


Valid HTML 4.01 Transitional

Valid CSS!


Ajka Kristály Üvegipari Kft.
Cím: 8400 Ajka, Alkotmány u. 4.Email: irattar@ajkakristaly.hu
Web: www.ajkakristaly.huTelefon: (88)510-520, (88)510-542, (88)510-522
Fax: (88)311-986Gps: 47.1049865 , 17.5672714

Bemutatkozás

Magunkról

Pár szóban magunkról...
Egyedi kisszériás, magas művészi értéket képviselő, igényes kivitelű díszműüveg, poharakat, kelyheket, italtárolókat gyártunk ólomkristály és kálikristály üvegből kézi technológiával. Igényes, magas színvonalú porcelánfestésünk nemzetközileg is elismert.

A múlt század közepén a Bakony erdőségeiben működő erdei huták képezik szakmai múltunkat.

1878-ban Neumann Bernát a helyi űvegművesek mellett bajor és szász üvegműveseket telepített Ajkára miután megépítette a gyárat jelenlegi helyén, a Budapest - Szombathely vasút mellett. Az üvegolvasztáshoz a fa helyett ajkacsingeri szenet használt.
Az 1879-es kamarai jelentés a termékekről azt közli, hogy "homorú üveget, közönséges üveget és lámpacilindereket gyárt".

1891-ben a gyár az erősebb tőkével rendelkező Kossuch cég birtokába került. Ebben az időben az ajkai üvegek eljutottak az Észak-Amerikai Egyesült Államokba, Kelet-Indiába, Németországba. 1914-ben munkaerőhiány miatt leállt a gyár. 1916 márciusában egy kemencével indították be újra az üemet. A II. világháborút követően 1945 elején a nyersanyagellátás akadozása és a szén hiánya miatt a termelés leállt. 1946. októberében megindult a termelés.

A gyárat 1948-ban államosították, ekkor 409 fő dolgozója volt.

1960-70-es években új üzemcsarnokok épültek, beindult az ólomkristály gyártása. A generátorgáz tüzelésről áttértünk a földgáztüzelésre. A fazekas kemencék helyett a folyamatos olvasztást biztosító kádkemencéket építettek.

Az 1990-es privatizációt követő időszakot a korábban soha nem látott mértékű műszaki fejlesztés, és a termelés dinamikus felfutása jellemzi.

A privatizáció óta került honosításra a környezetbarát és minőségiüveget biztosító elektromos üvegolvasztás, a színkombinált termékek gyártása, valamint a kézi üvegfestés. A termelés bővítése érdekében Ajkacsingerben megépült a II.sz. telephely kálikristály gyártására.
1991-től megnyitotta kapuit művészi színvonalú porcelán festő műhely.

A termelés 96%-a exportra kerül, elsősorban az Egyesült Államokba és Nyugat-Európai országokba(USA, Anglia, Írország, Olaszország, Németország, Svájc, Franciaország), de keresett az ajkai üveg Japánban és Dél-Kelet Ázsiában is.

Termékeinket sima, dekorcsiszolt, festett és színkombinált kivitelben gyárjuk. Kálikristály és ólomkristály üvegből készült poharak, kelyhek, palackok, korsók, tálak és díszmű üvegek magas művészeti értéket, igényes kivitelt képviselnek.
Főoldal |  Ügyfélkapu |  Kapcsolat |  Magunkról |  Partnereink |  Járásaink |  Megyeszékhelyek |  Hirdetőink


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php5) in Unknown on line 0